Start to Run met Alex Bekkers

Start to Run

Start to run, lopen met Fun.

Jaarlijks worden er door de Atletiekunie tweemaal per jaar de start to run trainingen uitgezet. Voor meer info zie de website; starttorun.nl
De afgelopen 6 weken zijn er in mijn groep een 41-tal lopers en loopsters aan de slag gegaan met hun ambities om te leren hardlopen. Gedurende de afgelopen jaren zijn mij wel een aantal zaken opgevallen die ik jullie niet wil onthouden;

  1. Een goed begin is het halve werk, koop daarom goede schoenen, laat je goed voorlichten over het type loper/ loopster dat je bent en koop schoenen die goed passen. Een mooi kleurtje is mooi meegenomen maar zeker geen prioriteit!
  2. Neem de tijd die je nodig hebt, neem de tijd om je lichaam te laten wennen aan je nieuwe ambities en ga niet te snel! Soms is 6 weken te kort om vanaf niets te beginnen, neem dan langer de tijd. Haastige spoed…..
  3. Vergeet de warming-up niet, een auto heeft ook tijd nodig om op “bedrijfstemperatuur” te komen. Zo ook je lichaam. Probeer een logische volgorde in je warming-up te brengen hierdoor behoud je overzicht en breng je structuur aan in de talloze oefeningen.
  4. Probeer tijdens de trainingen een loopmaatje te vinden of probeer op praatniveau te trainen. Als je niet meer kunt praten tijdens het lopen dan ga je te hard.
  5. Zorg voor plezier in wat je doet! Een training mag rustig inspannend zijn maar moet altijd achteraf een goed gevoel opleveren.

(Uiteindelijk hebben 35 van de 41 deelnemers de finishlijn gehaald (4,2 km 1/10 marathon). Reden van uitval was soms een oude blessure, privé omstandigheden of de afstand was nog net iets te ver.)

Met deze uitgangspunten moet lekker lopen geen probleem zijn. Probeer ook ondersteuning te halen uit het NIKE+ systeem, Lopen op/met muziek en later via NIKEPLUS.COM je gegevens downloaden en bekijken op je PC. Op zo’n manier wordt lopen een beleving die je kan delen met de hele wereld.

In de loopwereld is momenteel de discussie over het rekken en strekken, zin of onzin? Onderzoek wijst uit dat het rekken weinig toegevoegde waarde heeft voor de snelheid, het kan zelfs nadelig zijn voor de snelheid. Maar voor de lenigheid en soepelheid voor de beginnende loper voegt het wel degelijk iets toe!

Ook na de start to run kan er nog gelopen worden, veel mensen vallen in een gat als ze het verplichtte moment op de zaterdagochtend niet meer hebben. Probeer daarom via de lokale atletiekverenigingen een vervolg aan te beiden zodat de deelnemers een goede begeleiding krijgen in hun vervolgcarrière.

Landelijke en lokale initiatieven zoals de NIKE RUNNING CLUB (www.nikerunningclub.nl ) in Amsterdam helpen de lopers om hun motivatie vast te houden en om op een goede manier bezig te zijn met de loopsport.
starttorun2
Vanuit de Atletiekunie worden verenigingen ook aangespoord om met deze lopers aan de slag te gaan in de vorm van “doorstart” groepen die, onder begeleiding, toewerken naar een regionale wedstrijd of prestatieloop.

Ook sportscholen hebben de “emerging” loper ontdekt, overal verschijnen initiatieven van sportscholen om samen met de lokale trainers de leden van de club een outdoor ervaring aan te bieden die aansluiten bij het zomerse gevoel. Lekker buiten lopen en bezig zijn met je lichaam. Want gezond zijn willen we allemaal…..

Alex Bekkers
Trainer/ eigenaar
www.LerenHardlopen.nl