What I Talk About When I Talk About Running

What I Talk About When I Talk About Running, een boek geschreven door de Japanse auteur Haruki Murakami en is het verhaal van zijn uit de hand gelopen hardloophobby. Met als uiteindelijke hoogtepunt een 100k ultramarathon.
Het boek is deels een trainingslogboek, deels een verslag van ondernomen avonturen (waaronder de historische route van Athene naar Marathon) en deels een dagboek. Murakami doet openhartig verslag van zijn training, zijn reizen en belevenissen gedurende de voorbereiding op de New York City Marathon van 2005. Hij beweegt zich tussen de Jingu Gaien in Tokyo, waar hij zijn krachten meet met een Olympiaveteraan, en een rivieroever in Boston, waar hij het moet afleggen tegen een groep jonge vrouwen. Vanuit het perspectief van de sport gunt hij de lezer een blik op de meest uiteenlopende zaken: van het eureka-moment toen hij besloot schrijver te worden, zijn grootste triomfen en teleurstellingen tot aan zijn passie voor oude lp’s en de confrontatie met zijn eigen grenzen. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is beurtelings grappig en ontnuchterend, speels en filosofisch. Een feest voor de fans van deze gevierde, maar zeer teruggetrokken schrijver én voor het explosief groeiende aantal liefhebbers van de langeafstandsloop.

Op het moment van schrijven is enkel de Engelstalige versie verkrijgbaar en wordt de Nederlandse uitgave verwacht in januari 2009 onder de titel: Waarover Ik Praat Als Ik Over Hardlopen Praat.

Murakami begon serieus met rennen op zijn 33ste in 1982. De afgelopen jaren loopt hij gemiddeld 10km per dag, zes dagen per week. Hij heeft meer dan 20 marathons gelopen en in 1996 zelfs een ultramarathon van 100km. Hij richt zich nu op triathlons en onderzekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.